Oyun terapisinin çocuklar üzerindeki etkisi irdelendiği zaman bu terapinin çocuklar üzerinde oldukça etkili olduğu gerçeği görülebilir. Çünkü oyun terapisi, çocukların kişisel gelişimlerine katkı sunarak çocukların bilişsel ve sosyal yönlerinin gelişmesini mümkün kılar. Böylece çocuklar, kendilerinin ve duygularını oldukça rahat bir şekilde anlatabilme imkanı elde edebilirler.

İçe kapanıklığı ortadan kaldıran terapi, çocuğa oyun yolu ile özgüven ve cesaret sağlar. Bu yönleri ile ön plana çıkan ve oldukça etkili olan oyun terapisi çocuk gelişimi için oldukça önemlidir.

Oyun Terapisi Nedir? Nasıl Uygulanır?

Oyun terapisi nedir diye bakıldığında bu terapi, çocukların çok sevdiği oyuncakların kullanıldığı ya da farklı tarzlarda oyunların oynandığı bir ortamda çocukların kendilerini hissi anlamda ifade edebilmelerini sağlayan bir terapi türüdür.

Oyun terapisinin ne olduğunu bilen bir kişi, bu terapinin nasıl uygulandığı konusunda da fikir sahibi olabilir. Bu terapinin uygulanması ile birlikte çocukların sorunlu oldukları hareket ve düşünce biçimlerinde rahat hissettirilerek sorunun üzerine yoğunlaşılabilir.

Oyun Terapisi Kaç Seans Sürer?

Oyun terapisi kaç seans sürer diye bakıldığında, bu sürecin ne kadar zaman alacağı yönünde net bir cevap oluşması çocukların durumuna göre değişebilir. Genel anlamda oyun terapisi, haftada bir ya da iki kez olmak üzere birkaç oturumdan birkaç aya kadar sürebilir. Bu anlamda oyun terapisi seansları en az 6 seans sürebilirken; en fazla da 20 seans sürebilir.

Tamamen çocukların ihtiyaçlarına göre seanslar arasındaki sürede farklılıklar ortaya çıkabilir. Terapide uygulanan seanslar genel olarak haftada bir kez uygulanır ve her seans yaklaşık olarak 45 – 60 dakika sürebilir.

Oyun Terapisi Çocuğa Ne Kazandırır?

Oyun terapisi çocuğa ne kazandırır diye merak eden birçok kişi olabilir. Çocuğun bazı sorunlar yaşadığını fark eden kişiler bu terapiye yönelebilirler.

Çocuğun karşı karşıya kaldığı sorunların giderilmesi konusunda oldukça etkili olan oyun terapisi, çocuğun kendini daha rahat ifade edebilmesini sağlar. Bu sayede çocuğun yaşamış olduğu travmatik olayların çocuk üzerindeki olumsuz etkilerini azaltır.

Çocuğa uyum becerisi kazandırarak çocuğun güven duygusunu yeniden tesis eder.  Bu sayede çocuğun diğer çocuklarla ve yetişkinlerle sağlıklı ilişkiler kurması da sağlanabilir.

Oyun Terapisi Hangi Gelişim Alanlarını Destekler?

Oyun terapisi etkili mi diye bakıldığında elbette doğru bir terapistle çalışıldığında etkisinin görülmesi mümkündür. Çocuklar üzerinde başarılı bir şekilde uygulanan ve çocukların gelişimi konusunda önemli bir yere sahip olan oyun terapisi uzmanlarca uygulanmalıdır. Anka Psikoloji Merkezi’ndeki uzman terapistlerce uygulanan bu terapi ile çocukların gelişimi olumlu yönde desteklenebilir.  

Oyun terapisi, çocuğun empati yeteneğinin geliştirmesini olanaklı kılar. Oyun oynandığı esnada çocuk aktif bir şekilde rol üstlenerek yaşanan durumları farklı bakış açılarıyla değerlendirir. Çocuk oyun sayesinde diğer arkadaşlarının ve ebeveynlerinin rollerine bürünerek empati yeteneğini bu yönde geliştirme şansı elde eder.  Bu sayede çocuk oyun terapisinin etkisiyle güç ve kontrol duygusuna erişebilir.

Çocuğun Gelişiminde Oyunun Önemi Nedir?

Oyunun çocuğun gelişimi konusunda oldukça etkili olduğu bir gerçektir. Bu nedenle oyun terapisi seans ücreti ile pek meşgul olmamak gerekir. Çünkü çocuklar ancak oyun yoluyla duygularını ifade edebilir, bu yönde sorular sorabilir, çevresi ile bu sayede ilişki kurarak yaşamı öğrenmeye başlarlar.

Oyun aynı zamanda çocukların hayal güçlerinin aktif bir biçimde kullanarak yaşadıkları her şeye bir anlam yükledikleri önemli bir araçtır. Esasında oyun, çocuğun içinde yaşadığı, huzur bulduğu ve tamamen kendisi olduğu bir dünyadır. İşte bu sebepten dolayı da oyun terapisi, çocukların gelişimini sağlıklı bir şekilde tamamlaması için oldukça önemli bir yere sahiptir.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir