Duygudurum bozukluğu bireyin hayatını olumsuz yönde etkileyen uzun süreli aşırı üzüntü, aşırı mutluluk veya bu iki durumun birden yaşandığı ruhsal bir bozukluk türüdür.  Bu durumda olan kişiler çoğu zaman üzgün hissetmektedir. Değersizlik hissi ve enerji eksikliği, depresif belirtiler ve umutsuzluğun yanı sıra bu psikolojik rahatsızlıkta bireyi aşırı enerjik olması ya da mutlu hissetmesi de söz konusu olabilir.

  • Hızlı konuşmak
  • Aşırı hareketlilik hali
  • Huzursuzluk
  • Sinirlilik
  • Ajitasyon
  • Hipomanik atak
  • Manik atak gibi durumlar bu rahatsızlığa sahip kişilerde gözlemlenen durumlar arasında yer almaktadır.

Bireyin duygusal durumuna etki eden bir ruhsal bozukluk olarak tanımlanan duygudurum bozukluğu, kişilerde farklı şekilde kendini gösterebilir. Bu bozukluk içerisinde yaşanan ruhsal sorunlar kalıcı duyguları içerir.

Duygudurum Bozukluğu Neden Kaynaklanır?

Duygudurum bozukluğu nedenleri kişiden kişiye değişkenlik gösteren öğelerdir. Genel olarak duygu durum bozukluğuna yol açan nedenlere bakıldığında ise;

  • Biyolojik faktörler
  • Genetik faktörler
  • Çevresel faktörler ön planda yer almaktadır.

Duyguların kontrol edilmesini sağlayan beyin alanlarında ortaya çıkan bozukluklar kişide bu sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Yine aileden aktarılan genlerin yapısında bulunan bozukluklar nedeniyle kişinin bu ruhsal hastalığa yakalanma riski artar. Kişinin yaşamında ortaya çıkan stres ve travmatik olayların da çevresel faktörler kategorisinde bu ruhsal rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden olduğu bilinmektedir.

Duygudurum Bozukluğu Belirtileri

Ruhsal olarak kişinin kendisini dengede hissetmemesine neden olan duygudurum bozukluklarında belirtiler kişiden kişiye farklı şekillerde ortaya çıkmaktadır. Duygudurum bozukluğu belirtisi depresif belirtiler, hipomanik veya manik atak belirtileri şeklinde ortaya çıkabilmektedir.

Depresif belirtilerde kişi; hemen hemen her gün halsizlik ve enerji eksikliği ile mücadele eder. Bunun yanı sıra mutsuz hissetmek, üzgün hissetmek ve değersizlik duyguları da bu ruhsal sorunda belirtiler arasında yer almaktadır.

Hipomanik ve manik atak belirtiler arasında ise; genel olarak kişiler kendilerine aşırı derecede enerjik hissederler. Kişi fazla para harcama eğilimleri, dikkatsizce araba kullanma ve düşüncelerde uçuşma yaşayabilir.

Duygudurum Bozukluğu Tedavi Edilir mi?

Bu rahatsızlıkta tedavi kişinin spesifik durumuna ve semptomlara bağlı olarak planlanmaktadır. Kişinin tedaviye istekli olması ve tedavinin olumlu yönde ilerlemesi için çaba göstermesi bu rahatsızlığın çok daha kolay tedavi edilmesini sağlamaktadır. Tedaviler psikoterapi ve ilaç tedavisinin bir kombinasyonun içermektedir.

Çocuklarda duygudurum bozukluğu yetişkin bireylerden farklı olarak gelişebilmektedir. Sıklıkla mevcut olan diğer psikolojik bozukluklara eşlik eder. Bu nedenle çocuklardaki duygudurum bozukluklarının tanı ve tedavisinde profesyonel yaklaşımlardan ve uzman hekimlerden destek alınması gerekmektedir.

İzmir’de hizmet sunmakta olan Anka Psikoloji Kliniği duygudurum bozukluğu tanı ve tedavisinde profesyonel yaklaşımlar sunmaktadır. Merkez tanı aşamasında yetişkinlerde ve çocuklarda gerekli terapileri uygulayarak tanı sonrası psikoterapi ve gerekli olması halinde medikal tedavi ile danışanlarına hizmet sunmaktadır. Tedavi edilebilir bu ruhsal hastalığın hayat kalitenizi alta çekmesine izin vermeyin.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir