Çocuklarda obsesif kompulsif bozukluk, tekrarlayan ve kontrol edilemeyen ve bunun sonucunda ortaya çıkan davranışlar bütünüdür. 

Anksiyete bozukluğu olarak da ele alınan obsesif kompulsif bozukluğu, kişinin zihninde sürekli olarak aynı konuyu tekrar etmesi, kaygı ve düşüncelere sahip olarak korku içerisinde olmasıdır. Kompulsiyonlar ise; obsesif davranışlarının inşa ettiği kaygı ve korku durumlarını gidermek için tekrarlanan davranışlardır. 

Çocuklarda Obsesif Kompulsif Bozukluk Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda meydana gelen obsesif kompulsif bozukluk, günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesini engelleyen ve tedavi edilmediği durumlarda kişilerin daha ciddi travma yaşamalarına sebep olan durumlardır. Obsesif kompulsif bozukluk belirtileri, kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Genel anlamda herkeste yaşanan belirtiler şu şekildedir;

• Sürekli tekrar eden düşünce ve eylemler (Örneğin; sürekli olarak el yıkama, çantasını kontrol etme gibi)

• Geleceğe dair korku ve endişe

• Kendilerini toplumdan soyutlama

• Tekrarlayan hayaller ve düşünceler 

• Kirlenmekten ya da hasta olmaktan korkma ve bu korkularını sürekli dile getirme davranışları obsesif kompulsif bozukluklarının belirtileri arasında yer alır. 

Çocukluk döneminden başlayarak tedavi edilmediği takdirde uzun yıllar devam eden sorunlar reaksiyon göstererek psikolojik bozukluğunun oluşmasına da sebep olur.

Çocukluk Döneminde Obsesif Kompulsif Bozukluğunun Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çocukluk döneminde başlayan ve uzun yıllar devam eden obsesif kompulsif bozukluğunun tedavisi için geliştirilen çeşitli yöntemler bulunur. Genel olarak bilişsel davranışçı terapi yöntemi ve kişinin mevcut durumuna göre ilaç tedavisi uygulanır. 

Bilişsel davranışçı terapi tedavi yöntemi, obsesif kompulsif bozukluğunun tedavisinde en çok tercih edilen tedavi yöntemidir. Obsesif kompulsif tedavi yöntemleri çocukların tedavisinde sıklıkla kullanılır. Çocukların sahip olduğu takıntılı davranışlarının değişmesine yardımcı olarak takıntılarının ortadan kaldırılması hedeflenir. 

Çocuklara uygulanacak olan ilaç tedavileri, uzman psikoloğun analizleri ile mümkündür. Uzman psikolog çocuğun durumuna göre tedavi yöntemi belirleyerek kişilere sunar. İleri düzeyde seyreden obsesif kompulsif bozukluğunun tedavisi için Psikolog Doğan Tura ile iletişime geçerek takıntılı sürecin iyileştirilmesini sağlayabilirsiniz.

Obsesif Kompulsif Bozukluğa Sahip Çocuklara Nasıl Davranılmalı?

Obsesif kompulsif bozuklukları görülmesinin temelde yatan ana sebebi, aile içi davranışlardan kaynaklı olabilir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki çocukluk döneminde şiddet gören, anne ve baba ilgisizliği ile karşı karşıya kalma ve ötekileştirilme durumlarında obsesif kompulsif bozukluklarına rastlamak mümkündür. 

Erken çocukluk döneminde de meydana gelebilen psikolojik takıntı problemlerinin giderilmesi ve tedavi edilebilmesi için ailenin rolü oldukça önem arz eder. Obsesif kompulsif bozukluğu olan çocuklar duygusal yönden tatmin edilmelidir. Aynı zamanda psikolojik ihtiyaçlarına karşın duyarlı davranılmalı ve ihtiyaçları göz ardı edilmemelidir. Obsesif çocuklarda zaman zaman meydana gelen öfke ve sinir patlamalarına karşın ekstra sabır gösterilmeli ve anlayışla karşılanmalıdır. Aksi takdirde hor görülmeye devam edilen ve anlayış ile karşılanmayan çocukların iyileşmeleri oldukça zordur. Baş edilemeyen, kontrolsüz davranışlar sergilendiği durumlarda izmir uzman psikolog desteğinin alınması tavsiye edilir.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir