Moxo dikkat testi, günümüzde 6 ila 12 yaş aralığındaki çocuklara yaygın bir şekilde yapılan ve bu yaş grubundaki çocuklarda DEHP (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) olup olmadığını anlamak için yapılan bir test türüdür. Moxo dikkat testi bilgisayar ortamında yapılabileceği gibi psikologların kontrolü alında da gerçekleştirilebilmektedir. Bu noktada bu dikkat testinin doktor kontrolünde yapılması kolay bir şekilde teşhis koyulabilmesi için oldukça önemlidir.

Ergen, yetişkin ve çift terapileri yaparak psikolojik rahatsızlık yaşayan hastaları tedavi eden Psikolog Doğan Tura, Moxo dikkat testinin yapılması ve test sonucuna uygun tedavinin verilmesini sağlamaktadır. Bu sayede DEHP teşhisi konan çocuklar, bu rahatsızlığın üstesinden gelerek ilerleyen dönemlerde yaşanabilecek olası sorunların önüne kolayca geçebilmektedir.

Moxo Dikkat Testi Nasıl Yapılır?

Moxo dikkat testi İzmiraraştırması yapan kişiler, ayrıca bu testin nasıl yapıldığını merak etmektedir. Moxo dikkat testi daha önce de belirtildiği üzere internet ortamında da uygulanabilen ancak psikolog eşliğinde yapılması tavsiye edilen bir testtir. Bu test ile çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite sorunlarının olup olmadığı tespit edilebilmektedir. Bu test ile çocuklarda ölçülen parametreler şunlardır;

  • Dikkat eksikliği
  • Hiperaktiflik
  • Dürtüsellik
  • Zamanlama problemi

Bu test esnasında çocukların sorulara verdiği yanıtlar doğrultusunda yukarıdaki listede belirtilen 4 kriter ölçülmektedir. Test sırasında çocukları caydıracak ses ve görseller kullanılmaktadır. Eğer çocuklar testi yaparken bu ses ve görsellerin etkisinde kalıyor ve testi tamamlamakta zorluk çekiyorsa DEHP’ye sahip olması yüksek bir ihtimaldir. Test sonucuna bağlı olarak teşhis konmakta ve çocukta DEHP olduğu kanaatine varılması durumunda uygun tedaviye başlanmaktadır.

Moxo Dikkat Testi Yetişkinlere Yapılabilir mi?

Kişilerde DEHP olup olmadığını tespit etmek için yapılan Moxo dikkat testi, genellikle ülkemizde 6 ila 12 yaş arasındaki çocuklara uygulanmaktadır. Bazı insanlar da bu testi yetişkinlerin de yapıp yapamayacağını merak etmektedir. Bu noktada bilinmesi gerekir ki, 6 ile 12 yaş arasına yapılan Moxo dikkat testi, bu yaş gurubuna özel olarak hazırlanmıştır. Ancak yetişkinler için ayrı olarak hazırlanan Moxo dikkat testleri de mevcuttur. Yaşı 12’yi geçmiş olan çocuklardan 65 yaşındaki yetişkinlere kadar uygulanabilen ve Moxo yetişkin testi olarak adlandırılan test ile yetişkinler de kendilerinde dikkat bozukluğu olup olmadığını görebilmektedir.

Bu testte de aynı çocuklara yapılan Moxo testi gibi dürtüsellik, zamanlama, hiperaktivite ve dikkat eksikliği incelenmektedir. Yapılan bu inceleme ve test sonucunda kişilere uygun bir tedavi sürecine başlanarak günlük hayatta dikkat eksikliğine bağlı olarak gelişen sorunların önüne geçilebilmektedir.

DEHP Tedavisi

Moxo dikkat testi ile ilgili en çok yapılan araştırmalardan bir tanesi de DEHP’dir. DEHP ya da bilinen adıyla Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, çocuklarda erken yaşta görülebilen ve tedavi ile en aza indirilebilecek bir rahatsızlıktır. Çocuklarına İzmir Moxo dikkat testiyaptıran ve sonucunda çocuğunda DEHP olduğunu öğrenen aileler, mutlaka tedavi için harekete geçmelidir. Zira ülkemizde yaygın olan inanışın aksine hiperaktivite bozukluğu insanlar büyüdükçe geçmemektedir. Tedavisi yapılmamış DEHP, ilerleyen yaşlarda daha büyük sorunları beraberinde getirmektedir.

Bu rahatsızlığın tedavisi için psikolog doktorlar çocuğun durumuna uygun olacak şekilde hareket etmektedir. Farklı aktiviteler ile tedavi mümkün olabileceği gibi ilerlemiş dikkat eksikliklerinde ilaç tedavisi kullanılabilir. Bu rahatsızlık 4 ila 5 yaşlarında iyice belirgin hale gelmektedir. Çocuğunda bu tarz bir sorun olduğunu düşünen ailelerin zaman kaybetmemesi ve Moxo test ücreti de dahil olmak üzere bu konuyla alakalı bilgileri alabilmek için psikologlara danışması tavsiye edilmektedir.  

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir