Bu adını Yunan bir kişiden alan narsistik kişilik bozukluğu, kişinin kendine olan yüksek özgüveni ve hayranının psikolojik rahatsızlık boyutuna ulaşmış olmasıdır. Bu kişiler kendilerine yoğun bir hayranlık duyarlar ve kendilerinin diğer insanlardan daha üstün olduklarına inanırlar. Kendilerine olan bu hayranlık duygusunun çevrelerindeki kişiler tarafından da kendilerine sağlanmasını isterler. Bu kişiler empati yapma özelliklerinden yoksun, oldukça bencil kişilerdir. Başarı ve güce bağımlıdırlar.

Özgüveni narsistlik ile karıştırmamak gerekir. Yeterli dozda olan özgüven kişiye fayda sağlamakla birlikte aşırı özgüven ve kendini diğerlerinden üstün görme kişiye zarar verir. Bu durumda olan bireylerin bir uzmandan destek almaları ve kısa sürede tedaviye başlamaları oldukça önemlidir.

Narsistik Kişilik Bozukluğu Belirtileri

Narsistik kişilik bozukluğu belirtileri, kişiden kişiye değişse de genel hatlarıyla bu kişiler benmerkezci ve bencil oluşları ile bilinir. Diğer belirtiler ise şu şekildedir:

  • Kişileri kendi çıkarları için kullanırlar.
  • Kendilerini eleştirenlerin eleştirilerini dikkate almazlar, kendilerini bu kişilerden üstün görürler.
  • Aşırı manipülatif davranışlar sergilerler.
  • Bulundukları ortamda sürekli davranışlarının ve kendilerinin övülmesini isterler, bunun için gerekli olan ortamı yaratarak çevrelerinden övgü beklerler.
  • İnsanların onlara hizmet etmeleri gerektiğini düşünürler ve sürekli bu şekilde hareket ederler.
  • Kendilerini toplumun bir parçası olarak görseler de diğer bireylerden ayrılan yönlerinin olduğunu düşünürler, bu nedenle toplum içinde özel bir muamele görmeleri gerektiğine inanarak kendilerini diğer bireylerden ayırırlar.
  • Dışarıya oldukça özgüvenli görünseler de bu kişiler özlerinde özgüvenden yoksun bireylerdir ve oldukça kırılgandırlar. Dışarıya bu özelliklerini yansıtmamak için büyük çaba sarf ederler ve insanların bunu anlaması en büyük korkularındandır.
  • Sürekli olarak övülme ihtiyacı duyarlar ve bunun gerçekleşmesi için çevrelerine baskı kurarlar.

Narsistik Kişilik Bozukluğu Nedenleri

Narsistik kişilik bozukluğu nedenleri kesin olarak bilinmemekle birlikte pek çok faktörün bir arada görülmesinin bu rahatsızlığa neden olduğu düşünülmektedir. Pek çok psikolojik rahatsızlıkta olduğu gibi burada da genetik faktörler oldukça önemlidir. Ailesinde bu öykü bulunan ya da hamilelik sürecinde annenin alkol alması, zararlı kimyasallara maruz kalması gibi etkenler bu kişilik bozukluğuna zemin hazırlamaktadır.

Çocukluk döneminde yaşanan travmatik olaylar, kişinin ilerde narsistik bir kişiliğe bürünmesine neden olabilmektedir. Özellikle çocukluk döneminde ilgisiz ve sevgisiz kalmış kişilerde, anne babası ayrılmış kişilerde, tecavüze uğramış kişilerde narsistik kişilik bozukluğu gelişebilmektedir. Bunun tam tersi şekilde anne babası tarafından çocukluk döneminde el üstünde tutulan kişilerde bu alışkanlığın vermiş olduğu zarardan dolayı da bu rahatsızlık gelişebilmektedir. Stresi yönetememe, kendini değerli görmeme, kişilik ve mizaç gibi faktörler de bu rahatsızlık için etken sayılabilmektedir.

Narsistik Kişilik Bozukluğu Tedavisi

Narsistik kişilik bozukluğu tedavisi için en önemli aşamalardan biri kişinin bu problemi kabullenebilmesidir. Rahatsızlığın kişi tarafından fark edilmesi oldukça zor olduğu için bu kişilerin çevresinin durumun farkına varıp kişiyle konuşması ve tedaviye ikna etmesi oldukça önemlidir.

Tedavide genellikle terapi verilir. Terapi seanslarında kişi ile konuşularak önce durumun farkına varması sağlanır, daha sonra altta yatan sebepler de saptanarak buna göre bir terapi şeması çizilir. Kişide kaygı durumu ya da depresyon varsa tedavi antidepresanlar ile desteklenebilir.

İzmir ilinde hizmet veren Psikolog Doğan Tura, narsistik kişilik bozukluğu da dahil olmak üzere pek çok psikolojik sorun için danışanlarına destek olmakta, gerekli olan her türlü tedavi yöntemini büyük bir sabırla uygulamaktadır. Bu tedavilerden büyük bir başarı oranı sağlayan Tura’dan destek almak için randevu alarak kliniği ziyaret edebilir ve psikolog ile görüşerek tedaviye başlayabilirsiniz.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir