Özgüven, kişinin kendi değerinin farkında olması ve kendine karşı olumlu ya da olumsuz her türlü eleştiriyi yapabilecek saygısının olmasıdır. Bu duygunun yoksunluğu şeklinde ortaya çıkan ve tedavi edilmesi gereken bir problem olan özgüven eksikliği, kişinin sosyal hayatını önemli ölçüde etkileyen bir problemdir. Özgüven eksikliği yaşayan kişiler, sosyal çevresinden, arkadaş çevresinden, ailesinden kendini soyutlamaya başlar ve bu tarz ortamlara girecek cesaretten de yoksundurlar.

Özgüven Eksikliği Nedenleri

Özgüven eksikliği yaşayan kişilerin bu problemi yaşamasında pek çok faktör etkili olabilmektedir. Bunlar arasında en sık karşılaşılan özgüven eksikliği nedenleri şunlardır:

  • Genetik faktörler, pek çok psikolojik problemde olduğu gibi bu problemde de etkili olan temel faktörlerdendir. Ailesinde özgüven eksikliği olan bireylerin bu problem ile karşı karşıya kalma ihtimali yüksektir. Ayrıca sağlıklı bir insanın beyninden salgılanan serotonin ve dopamin hormonlarının az salgılanması da bu problemin oluşmasına neden olur.
  • Etkisi altında kalınan çevre ve toplumsal arka plan, özgüven eksikliğinin temel sebeplerindendir. Çevrede çok fazla olumsuz ve sert eleştirilerin yapılması, kişinin özgüvenini düşürücü bir nedendir.
  • Çocukluk travmaları, özgüven eksikliği de dahil olmak üzere pek çok psikolojik problemin oluşmasına neden olur. Bu dönemlerde anne babası arasında ayrılık yaşanan, çocukken zorbalığa uğrayan ya da cinsel tacize maruz kalan kişilerde ilerleyen yaşlarda özgüven problemleri meydana gelebilir.
  • Yetişkinlikteki yaşam koşulları da özgüven eksikliğine neden olmaktadır. Çevresinden daha farklı bir yaşam tarzı olan ve bu tarz ile ezilen kişilerde özgüven eksikliği meydana gelmektedir.
  • Özgüven eksikliği yaşayan bir diğer kitle ise aşırı mükemmeliyetçi insanlardır. Her şeyin her zaman en iyisini yapmaya çalışan kişiler, herhangi bir başarısızlık durumunda içlerine kapanırlar ve bu başarısızlığı kabullenemezler. Bu da kendilerini suçlama, eksik görmeye neden olur ve özgüven problemleri yaşanır.

Özgüven Eksikliği Belirtileri

Özgüven eksikliği belirtileri, kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Fakat pek çok hastada görülen en sık belirtiler şu şekildedir:

  • Bu kişiler, özellikle kalabalık ortamlarda konuşmaya çekinmekle birlikte genel olarak da az konuşurlar.
  • Bu kişiler çevrelerindekilere karşı da güven problemleri yaşarlar, çevrede yaşanan olaylara karşı yoğun ilgisizlik duyarlar ve çok hassas, kırılgan bir yapıya sahiptirler.
  • Bu bireyler, karamsar kişilikleri ile de dikkat çekerler. Olaylara hep kötü tarafından bakarlar.
  • Sürekli depresif, stresli, karamsar, uykulu bir yaşam tarzları vardır.

Özgüven Eksikliği Tedavisi

Özgüven eksikliği tedavisi için sorunun nedeni oldukça önemlidir. Genetik nedenler ile bu sorunu yaşayan bir bireye uygulanacak tedavi genelde ilaç tedavisi şeklinde olmaktadır. Eğer sonradan oluşan bir problemse bu problemi tedavi etmede uygulanan en iyi yöntem iletişim kurmaktadır. Kişi psikolog ile birlikte sosyal çevresi ile de iletişimde kalmalı, bu problemden kurtulmak için içe dönük yaşam stilinden uzaklaşması gerektiğini bilmelidir. Bu sorunu yaşayan kişiler, bir şeyler denemeden “ben yapamam” cümlesi yerine “ben yapabilirim” cümlesini kurabilmelidir. Bu süreçte sizlerle birlikte olan ve destek olan kişilerle ilişki kurun. Fiziksel görünüşünüze özen gösterin. Bu sizin kendinizi daha güvende hissetmenize yardımcı olacaktır.

İzmir ilinde yaşayan ve özgüven eksikliği sorunu için uzman bir destek almak isteyen kişiler, İzmir özgüven eksikliği tedavisi veren Psikolog Doğan Tura ile görüşerek her türlü desteği gönül rahatlığı ile alabilir. Bu alanda uzun süredir hizmet veren bu psikolog, aldığı kaliteli eğitim ve tecrübeleri sayesinde hastalarına yardımcı olmakta ve kısa süre içerisinde bu hastalarına verdiği tedavilerden olumlu sonuçlar alarak iki taraflı memnuniyeti sağlamaktadır.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir