Özgüven eksikliği, toplumda en sık rastlanan ve kişileri derinden etkileyen sorundur. Özgüvenin eksik olduğu durumlarda kişiler içlerine kapanarak kendilerini toplumdan ve çevresinden soyutlar. Yeteneklerinin farkına varmayarak her işte başarısız olacaklarını düşünürler.

Özgüven eksikliği tanım olarak; kişinin kendine olan güveninin kaybolmasına ve sosyal hayata dahil olmaya çekinmesine denir. Aynı zamanda özgüven eksikliği geleceğe dair umutların azalmasına da neden olur.

Kısa süre içerisinde fark edilmediği durumlarda özgüven eksikliği daha büyük sorunların oluşmasına da neden olur. Uzun süre devam eden özgüven eksikliği durumlarında mutlaka uzman desteği alınması tavsiye edilir.

Özgüven Eksikliği Nasıl Oluşur?

Özgüven eksikliği oluşmasının birden fazla sebebi bulunur. Yapılan araştırmalar neticesinde ortaya çıkan verilere göre özgüven eksikliğinin oluşmasına sebep olan 4 ana unsur bulunur. Kişilerin sahip olduğu mevcut genetik yapıları, toplumsal kültür ve alt yapı, çocukluk travmaları deneyimleri ve yetişkinlikte sahip olduğu yaşam koşulları özgüven eksikliğinin temelini oluşturur. 4 ana neden dışında özgüven eksikliğinin farklı sebepleri de mevcuttur. Aile içerisindeki baskı, fiziksel ve ruhsal olarak şiddete maruz kalmak da özgüven eksikliğinin temelini oluşturur.

Özgüven Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Özgüven eksikliğinin belirtileri kişiden kişiye farklı belirti ve semptomlara sahiptir. Genel manada kabul edilen ve herkeste görülebilen belirtiler şu şekildedir;

  • Aşırı derecede kırılgan olmak ve insanlara karşı güven duymama
  • Geleceğe dair beklenti içerisinde olmama ve öfke duyma
  • Konuşulan konulara karşı az yorum yapma ya da hiç konuşmama
  • Hayattan zevk almama, ilgisiz olma, geçmişe takılıp kalma
  • Sürekli stres halinde olma ve sürekli agresif tavırlar sergileme
  • Kendini çirkin ve değersiz hissetme
  • Her konuya şüpheli yaklaşma ve negatif düşünme gibi semptomlar özgüven eksikliği belirtileri arasında yer alan en önemli belirtilerdir.

Özgüven Eksikliği Nasıl Giderilir?

İnsanların kendilerine olan güveni, her konuda başarılı olacağına dair inanca sahip olması oldukça önemlidir. Genel olarak ele alındığında aşırı koruma altında büyüyen çocuklarda özgüven eksikliği oluşması kaçınılmaz sondur. Aynı zamanda anne ve babanın aşırı ilgisiz olması da özgüven eksikliğini beraberinde getirir. Özgüven eksikliğinin giderilmesi için pek çok farklı yöntem bulunur. Bu yöntemler şu şekildedir;

  • Hedef Belirlemek

Özgüven sorunlarının ortadan kaldırılabilmesi için kişinin ‘’Başarıyorum’’ hissine sahip olması gerekir. Başardığını gören kişilerde özgüven eksikliği kısa süre içerisinde kendiliğinden yok olur.

  • Kendi Hayatına Odaklanmak

Kendi hayatını odak noktası haline getiren insanlar ruhen mutlu insanlar olarak tanımlanır. Dış etkenlerin yaşamlarından sıyrılarak sadece kendi hayatınıza bakmanız özgüven açısından önem arz eder. Öncelik sıranızı değiştirerek yaşamınızı iyileştirebilirsiniz.

  • Sosyal Olmak

Sosyal hayatınızın aktif olması, yeni yerler keşfetmek ve yeni insanlar tanımak özgüveninizin yeniden inşa edilmesine neden olur. Toplum arasına karışarak yeniden özgüvenli birisi olabilirsiniz.

  • Uzman Desteği Almak

Özgüven eksikliği giderilebilmesi için uzman desteği en sağlıklı adımlar arasında yer alır. Kendinizi ve hayatınızı her açıdan ele almak ve kaybettiğiniz özgüveninize yeniden sahip olmak için izmir uzman psikolog ile iletişime geçerek uzman desteği alabilirsiniz.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir